Over de vrouw die een mannelijke manager wilde spreken

Soms moet je even wakker geschud worden om je te realiseren waar je voor staat. Office manager Tara Goudzwaard vertelt in deze blog over hoe een onaangename gebeurtenis haar veel leerde over zichzelf, haar omgeving en over haar kijk op Corion.

I have a business proposition and only want to speak to the CEO, please tell me when I can speak to him.” Ongebruikelijk, dacht ik, maar toch stelde ik vriendelijk voor om de gegevens van de vrouw aan de andere lijn te noteren – dan kon ze later teruggebeld worden.

Diepe zucht aan de andere kant van de lijn. Wat mijn functie was. Office manager. “Ok. Can I speak to a male manager working at Corion please?” Huh? Hoorde ik dat nou goed? Dit moet een misverstand zijn, toch? Bedoelt ze misschien dat ze iemand wil spreken die over post en e-mails gaat? Helaas. M.A.L.E., spelde ze op luide toon. Ik was een paar tellen stil. De dame sprak Engels, maar duidelijk niet van origine, dus natuurlijk wilde ik rekening houden met mogelijke cultuurverschillen en zaken die ik eventueel verkeerd interpreteerde. “I am sorry, but do you realize that that might be an offensive question?” Mijn respons was voor haar blijkbaar de druppel. “Never mind!”, riep ze geërgerd, verbrak spontaan de verbinding en liet mij daarmee met stomheid geslagen achter.

Patronen

Hoe boos het voorval me ook maakte, het is niet verbazingwekkend. We denken in een moderne tijd te leven met gelijke behandeling voor mannen en vrouwen, maar zo vanzelfsprekend is dat helaas niet. Anno 2019 krijgen vrouwen nog steeds minder betaald dan mannen, zijn vrouwonvriendelijke grappen soms eerder regel dan uitzondering en vervallen we onbewust regelmatig in ouderwetse rollenpatronen. Ook als het gaat om vrouwen onderling.

“Het werkt nu eenmaal zo”

We zijn er dus nog lang niet. Dat bleek ook wel uit de reacties die ik kreeg toen ik mijn ervaring deelde met mijn omgeving. “Ik vind het ook belachelijk, maar het werkt wel zo”, hoorde ik. “En als het werkt, kun je het haar ook niet kwalijk nemen dat ze om een man vraagt.” In de categorie: het doel heiligt de middelen. Maar als we allemaal zo denken, blijft de ontwikkeling toch stilstaan? Een ander raadde me aan de situatie weg te lachen. Natuurlijk, ik snap de humor van de belachelijkheid hiervan ook zeker, maar wat als de lach is weggestorven?

Feminisme

Haar vraag, maar ook de reacties die ik op dit verhaal van sommige vrouwen kreeg, deed me verbaasd staan over het gemak waarmee ze de schouders ophaalden over de nog steeds scheve positie als vrouw in de zakelijke en sociale maatschappij. Wij vrouwen moeten elkaar juist steunen en unaniem een standpunt innemen om het verschil te maken. Wie denkt dat feminisme niet meer van deze tijd is, heeft het mis. Gendergelijkheid is belangrijker dan ooit (en een veel beter woord dan feminisme als je het mij vraagt). Het is bovendien niet voorbehouden aan vrouwen alleen. Mannen kunnen net zo goed een vuist maken voor de rechten van de tegen sekse. Als je echt maatschappelijk betrokken wilt zijn, kom je namelijk niet alleen op voor jezelf en degenen die op jou lijken.

Trots op Corion

Enorm blij ben ik met de manier waarop binnen Corion werd gereageerd op het voorval, de directie voorop. “Hoe heet deze vrouw en wat is haar nummer? Dan bel ik haar direct terug. Dit kan namelijk niet”, was gelijk de reactie toen ik over het telefoongesprek vertelde. Ook waren er veel mannelijke collega’s, sommigen met zelf ook dochters, oprecht geschokt. Ze gaven aan sprakeloos te zijn en niet te kunnen geloven dat dit soort denkpatronen nog steeds bestaan. Natuurlijk zijn wij bij Corion ook niet perfect, ook hier worden soms ‘ouderwetse’ grapjes gemaakt. We durven dan wel het gesprek hierover aan te gaan. Met elkaar, met onze samenwerkingspartner, en met onze eigen sociale en zakelijke omgeving. En op zo’n moment als dit, wanneer ik met de neus op de feiten word gedrukt over de weg die nog voor ons ligt, ben ik blij dat ik voor Corion werk.

– Tara Goudzwaard

Kunnen wij u met raad en daad bij staan?

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Bezoekadres

Rijksstraatweg 104c
3632 AD
Loenen aan de Vecht

Postadres

Bredestraat 9
3632 AX
Loenen aan de Vecht

Contact

office@corion.nl
088 267 4660
connect with us