De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid staat voor velen op de werkvloer gelijk aan schaamte, onveiligheid of angst. Maar waarom? Waarom vinden we het in een werkomgeving zo moeilijk om de muur van ons ego te laten zakken? Corion-Raadgever Maud Jonkhout legt uit hoe krachtig kwetsbaarheid is en hoe het de verbinding met collega’s versterkt.

“Het is waarschijnlijk het instinct dat ervoor zorgt dat we ons onveilig voelen wanneer we ons kwetsbaar opstellen. Het ego fungeert nu eenmaal als schil; als veilige cocon waar je, zeker in zakelijk opzicht, het liefst zo min mogelijk doorheen laat. De werkcultuur binnen veel organisaties maakt het er bovendien niet makkelijker op om je kwetsbaarheid te tonen. Machogedrag, strafculturen en masculiniteit (ook bij vrouwen) werpen drempels op die het werknemers belemmeren fouten toe te geven of onzekerheden te delen.

Passieve houding

Dat is logisch, maar tegelijkertijd ook zo jammer. Natuurlijk begrijp ik de angst voor afwijzing als je toegeeft een misstap te hebben begaan. Natuurlijk is het lastig om toe te geven dat je je ergens onprettig bij voelt. Wat als je collega’s jouw ‘onvolkomenheden’ niet accepteren? Wat als ze niet weten om te gaan met jouw openheid en jou maar raar vinden? Maar moet je dan slikken en doorgaan? Niet ‘zeuren’ en je werk doen?

Als één schaap over de dam is…

Nee. Dat is een misvatting. Sterker nog: het is een gemiste kans. Want wie kwetsbaarheid toont, stelt zich meer open voor collega’s. Zet jij het masker van je ego af, dan wordt het pad van diepere verbinding geplaveid. Dat is waar het om gaat: verbinding. Hoe eng het ook is om je gevoel te uiten tegenover collega’s; je plukt er zowel op de korte als op de lange termijn de vruchten van. Wanneer jij je verhaal durft te vertellen, puur vanuit jouw gevoel, zal je namelijk zien dat (de meeste) collega’s ook openbreken. Er ontstaat wederzijds begrip en respect.

Respect en verbinding

Dat is het moment dat de verbintenis tussen jullie een stap verdergaat, naar een dieper niveau. Dit niveau gaat verder dan ratio, het gaat hier over gevoel. Jouw kwetsbaarheid roept herkenbaarheid op. Ga maar na: wat zou jij ervan zeggen als jouw collega zich open uit durft te spreken over zijn of haar gevoel? Stoer, toch? Krachtig! Waarom zou dat in jouw geval dan anders zijn? Waarom zou jij je moeten schamen?

Schaamte is nergens voor nodig. In mijn optiek is niemand erbij gebaat zijn of haar werk puur op basis van ratio uit te voeren. Niemand kan zonder verbinding – interactie op basis van gevoel is juist een van de mooiste onderdelen op de werkvloer.

Schroom dus niet, durf je hart te laten spreken. Laat kwetsbaarheid de verbindende factor in jouw werkomgeving zijn. Je gaat er geen spijt van krijgen.”

– Maud Jonkhout

Kunnen wij u met raad en daad bij staan?

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Bezoekadres

Rijksstraatweg 104c
3632 AD
Loenen aan de Vecht

Postadres

Bredestraat 9
3632 AX
Loenen aan de Vecht

Contact

office@corion.nl
088 267 4660
connect with us