De kracht van gevoelens zonder oordeel
Als de coronacrisis Raadgever Myrthe Westendorp iets geleerd heeft, dan is het wel dat het cruciaal is om, ook wanneer je aan het werk bent, volledig mens te kunnen zijn. Dat gaat verder dan het lineaire rationele denken waar we mee zijn grootgebracht. Het gaat om nieuwe ruimte maken voor diversiteit in ideeën en creativiteit en leren omgaan met gevoelens en emoties. In deze blog spoort ze jou aan om, zowel privé als op het werk, ‘gewoon’ de mens te zijn die je bent en je emoties de ruimte te geven.
“Als we aan het werk zijn, gedragen we ons vaak anders dan in de privésfeer. We trekken geschikte kleding aan, nemen een andere houding aan en schikken ons naar de manier van doen met collega’s. Als je werkt laat je een ander deel van jezelf zien en maak je duidelijk onderscheid tussen de mens die je privé bent en de ‘versie’ op het werk.
Lijf en hoofd laten samenwerken
Dat betekent dus ook dat je een deel van je gevoelsleven, van je emoties, weglaat als je aan het werk bent – en dat terwijl we een groot deel van ons leven werkend doorbrengen. Dat is volgens mij het resultaat van het idee van de maakbare samenleving waar we mee zijn opgegroeid: we wegen in iedere situatie af welke kant van onszelf we laten zien, en bepalen daarmee bewust en onbewust hoe we naar anderen kijken en op onze omgeving reageren. Ten onrechte heerst nog vaak de opvatting dat we ons niet van onze kwetsbare kant mogen laten zien; want dan ben je niet professioneel. Het tonen van emoties zou betekenen dat je je werk niet aankunt. Al van jongs af aan leren we ons gevoel uit te schakelen en de ratio aan te zetten, maar in hoeverre hebben we geleerd met onplezierige gevoelens of situaties om te gaan? In hoeverre zijn we in staat meer te luisteren naar ons lijf en gevoel en dat te laten samenwerken met ons hoofd?
De hele mens
Pas als je volledig jezelf kunt zijn, ben je optimaal in staat om pijnlijke momenten en interrupties – zoals nu deze pandemie – te verdragen en de creativiteit te benutten die nodig is om met de gevolgen van zo’n crisis om te gaan. Dat kunnen we namelijk alleen samen, door ruimte te maken voor onze eigen gevoelens en emoties en voor die van een ander. In potentie bezitten we samen zoveel creativiteit en flexibiliteit; maar dan moeten we onszelf wél durven loskoppelen van het idee van de maakbaarheid en ratio en naar binnen kijken – óók als we aan het werk zijn.
Onderzoek bij jezelf wat voor oordeel of gevoel je in bepaalde situaties hebt. En, zoals wij laatst tijdens een online sessie met de Corion-Raadgevers deden: stap ook eens naast je eigen standpunt en probeer je te verplaatsen in een ander. Als je dat durft, begrijp je ook beter waarom jij reageert zoals je reageert, waarom de ander reageert zoals hij of zij reageert en waarom jouw standpunt soms niet door de ander wordt gedeeld. Stap uit het comfortabele en vraag het je eens af. Het brengt je een stapje dichterbij jou als ‘heel’ mens; want waar is het voor nodig om je gevoel achterwege te laten en slechts een ‘afgeslankte’ versie van jezelf te zijn als je aan het werk bent? Je ontzegt jezelf en je omgeving daarmee ook heel veel waardevolle inzichten. En juist uit deze inzichten komen nieuwe ideeën en samenwerking voort.
Natuurlijk kunnen sommige gevoelens pijnlijk zijn, maar ook pijn, verdriet en andere nare gevoelens moeten we als samenleving met elkaar leren verdragen. Dat je gevoel hebt en dat daarbij soms onplezierige emoties komen kijken, is oké en zegt niets over jouw capaciteiten als werknemer of mens. Het is geen diskwalificatie. Sommige vraagstukken zijn nu eenmaal zo groot en complex, dat ze alleen voorbij de ratio opgelost kunnen worden. Samenwerking tussen de ratio en gevoel is pas echte creatieve intelligentie en het zal je verrassen wat hiermee kan worden bereikt.”
– Myrthe Westendorp
Kunnen wij u met raad en daad bij staan?
Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.
Bezoekadres
Rijksstraatweg 104c
3632 AD
Loenen aan de Vecht
Postadres
Bredestraat 9
3632 AX
Loenen aan de Vecht
Contact
office@corion.nl
088 267 4660
connect with us
Empathie en inlevingsvermogen als ook ten alle tijden jezelf kunnen zijn is toch vanzelfsprekend? Vanuit welke tegenstelling zou je dit willen analyseren. Ik denk dat als je je dit afvraagt er al iets niet helemaal goed zit. Wees gewoon ten alle tijden jezelf in je werk of privé.