Over dienend leiderschap

Je kunt alleen een dienend leider zijn als je je volledig openstelt.

Als niet-gelovige vraag ik me soms af waarom ik zo graag en vaak in religieuze omgevingen ben. Zo was ik afgelopen weekend in het dominicanenklooster in Huissen, een prachtige plaats voor iedereen die zich op een eigen manier wil openstellen. Welmoed Vlieger begeleidde ons in een kennismaking met de filosofische religieuzen (of religieuze filosofen) Meister Eckhart, Kierkegaard en Hammarskjöld.

Leiderschapsretraite 'lessen in tijden van isolatie’.
Het meest raakte mij een citaat van Kierkegaard: ‘Dan komt het ogenblik, en als het ogenblik dan komt, begrijpt de stille lelie dat nu het ogenblik gekomen is, en hij benut het. O jij, diepzinnige leermeester van de eenvoud, zou het ook mogelijk zijn om het ogenblik te treffen terwijl men praat? Nee, alleen maar door te zwijgen treft men het ogenblik. Als men spreekt, al zegt men maar één woord, verliest men de greep op het ogenblik. Alleen in de stilte is het ogenblik. Daarom moet men heel stil zijn, wil men opmerken ‘nu is het er’.

In een subgroepje bespraken we de tekst. Eerst over wat het zou kunnen betekenen. Vervolgens over dat de wereld er beter aan toe zou zijn als iedereen beter zou luisteren. We praatten er over en voelden hem niet.

Toen kwam iemand met het idee om het citaat allemaal een keer voor te lezen. Het was mijn beurt. Ik merkte dat ik met het voorlezen bezig was. Klinkt het mooi? Leg ik de nadruk goed? Toen de anderen voorlazen werkte de tekst in mij, er was ruimte om hem te ontvangen.

Na het voorlezen spraken we veel meer uit ons hart, over onszelf. Concepten, visies op de wereld, wat anderen zouden moeten doen, waren niet meer zo belangrijk.
Als afsluiting zouden we de tekst allemaal nog een keer voorlezen. Maar na de eerste keer was het stil. Iedereen voelde het: ‘nu is het er’. En het bleef stil.

Tot iemand van een andere subgroep de koffiemaler aanzette.

Ooit zat ik in Zuid-Frankrijk in een boeddhistische retraite. De leraar zei dat het goed was om in je geest ongeveer 25% aandacht te hebben, 25% bewustzijn en 50% ruimte. Ik wist dat ik iets belangrijks meemaakte, maar ik kon er niet zo veel mee. En nu, 15 jaar later, kwam het tot me: aandacht om te ervaren wat er is, bewustzijn om te voelen wat het met mij doet en ruimte om te kunnen ontvangen.

Ik wil graag een dienend leider zijn. Ik zal stiller worden.

– Jeroen Top | Algemeen directeur Corion BV

Kunnen wij u met raad en daad bij staan?

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Bezoekadres

Rijksstraatweg 104c
3632 AD
Loenen aan de Vecht

Postadres

Bredestraat 9
3632 AX
Loenen aan de Vecht

Contact

office@corion.nl
088 267 4660
connect with us