Observeren is essentieel om te komen tot de kern, ook in tijden van een pandemie.

Als je een lekke fietsband hebt, dan plak je die. Als de band vervolgens elke dag lek is, dan vervang je de binnenband. Los je daarmee het probleem op? Niet altijd, denkt Raadgever David Niemeijer. In zijn werk als projectleider bij de GGD Amsterdam merkt hij dat observeren, inzoomen, focus en verbinding leggen meer dan ooit nodig is.

De GGD ligt continu onder een vergrootglas

“Tot de kern van een probleem komen is in mijn ogen essentieel om iets op te lossen. Dat maak ik ook mee in mijn dagelijkse werk. Sinds eind augustus werk ik bij de GGD Amsterdam. Ik ben projectleider van de uitbreiding van team Corona (huisvesting belteams en bron- en contactonderzoeken) en van het ontsluiten van teststraten in Amsterdam. Mijn opdracht begon met het creëren van 50 werkplekken. Dat werden er snel 100 en vervolgens bijna 300. Zoveel werkplekken heb je niet zomaar. Daarvoor heb je iedereen nodig: van Automatisering en ICT tot Vastgoed en het Facilitair Bureau. Je hebt ze niet alleen in praktische zin nodig. Juist vanwege de druk is verbinding en commitment nodig.

Observeren is essentieel, ook tijdens deze pandemie | Corion

Committeren aan een gezamenlijk doel

Ik stel veel vragen. Wat gebeurt er als we niets doen? Wat zijn de risico’s? Door dit scherp te maken en mensen daaraan te committeren, ontstaat er een gezamenlijk doel om te komen tot een gezamenlijke oplossing. Mijn persoonlijke doel is een gelukkige samenleving. Gelukkig zijn betekent ook gezond en veilig. Elke stap die ik zet in mijn werk draagt bij aan dat doel. Ik doe er dan ook alles aan om iedereen ervan bewust te maken, te laten begrijpen, waarom die afdeling zo belangrijk is. Dat doe ik door mij te verwonderen, te praten en mij in de ander te verplaatsen.

Ligt er misschien glas naast het huis?

Om iets op te lossen moet je zoeken naar de grondoorzaken en van daaruit de oplossingsrichting bepalen. Dat neigt naar ‘eerst denken, dan doen’. Punt is alleen dat we op dit moment, in de pandemie, heel veel moeten doen en weinig tijd hebben om te denken. Toch blijft het bittere noodzaak om te kijken naar de situatie. Met de juiste vragen kom je tot de kern. Elke keer als je direct voor een probleem een oplossing bedenkt, kan het heel goed zijn dat het alleen een pleister is. Denk maar terug aan het voorbeeld van de fietsband. Heb je naast je huis gekeken? Ligt er glas waar je elke dag doorheen fietst? Het plakken van je band is geen houdbare oplossing. Het is slechts een pleister.

Het belang van de afdeling Corona

Daarom is zo’n afdeling Corona, met daarin testcentra, belteams en team bron- en contactonderzoek, ook zo belangrijk. Als we meer testen, meer weten en de bron opsporen, dan komen we misschien tot de juiste oplossing. Daar werk ik graag aan mee en maak de verbinding met de wereld rondom de afdeling. Verbinding leggen zie ik ook in de praktijk om me heen. De afdeling Corona staat onder leiding van Mohamed Hoesein. Elke dag complimenteert hij zijn medewerkers met het harde werk. En hij stelt vragen: heel veel vragen. En ik complimenteer hem. Met zijn harde werk en zijn nieuwsgierigheid. Dat zorgt voor verbinding, contact en gezamenlijkheid.

Minder bang en boos

Ik hoop voor de komende maanden dat we de wereld gaan leren begrijpen. Dat we minder bang en boos worden. De situatie gaan nemen zoals die is en daarvan het beste maken. Dat zie ik in m’n werk al gebeuren. Ik hoop dat we binnen de GGD Amsterdam, maar ook daar buiten, de energie blijven vasthouden om elkaar te inspireren, te bemoedigen en positief te beïnvloeden. Zodat alle acties die we nu opzetten ertoe leiden dat we als land weer gezond gaan worden en blijven.”

– David Niemeijer

Kunnen wij u met raad en daad bij staan?

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Bezoekadres

Rijksstraatweg 104c
3632 AD
Loenen aan de Vecht

Postadres

Bredestraat 9
3632 AX
Loenen aan de Vecht

Contact

office@corion.nl
088 267 4660
connect with us